Kоординатор: проф. д-р П. Димитров,дм

тел: (+359 2) 8056 420, e- mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Изпълнители: доц. д-р Н.Данова, гл.експ. М.Владимирова

Съвместното действие PaSQ – „Мрежа на Европейския съюз за безопасност на пациента и качество на грижите“, е съ-финансиран и подкрепян от Европейската комисия проект в рамките на Програмата за обществено здраве на Европейския съюз. Неговата цел е да се подобри безопасността на пациентите и качеството на здравните грижи чрез споделяне на информация, опит, както и прилагане на добри практики. Основната задача на проекта е да се подпомогне изпълнението на препоръката на Съвета относно безопасността на пациентите. Мрежата обединява представители на Европейската медицинската общност, както и институционални партньори, ангажирани с безопасността на пациентите и качеството на грижите в държавите-членки на Европейския съюз.

Дейността е предвидена да се осъществи в различни насоки, включващи: ръководство на целия процес, споделяне на добрите практики, внедряване и оценка на добрите практики, сътрудничество, колаборация и системи за осигуряване на качеството на медицинската помощ, разпространение на получените резултати.

Дейностите по проекта се изпълняват в седем работни пакета. НЦОЗА участва при изпълнението на Работни пакети 4 (Събиране на данни за добри клинични практики за безопасност на пациентите), 5 (Безопасност на пациентите и инициативи за изпълнение) и 6 (Събиране на данни за добри организационни практики на национално ниво).