Координатор: гл.ас.д-р М.Сиджимов, дм

тел.:(359 2) 8056330, е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Изпълнители: доц. д-р Т.Антова, доц. д-р В.Камбурова, М. Цонева, А. Станчев, Х. Копчева, С. Димитрова, Е. Мавродиева, Д. Чохаджиева, Л. Найденова, Л. Шанова, Р. Стоянова

Партньори: ЕК - Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители”; учебни и детски заведения в гр. София

Проектът „SINPHONIE- замърсяване и здраве на вътрешната училищна среда: мрежа за наблюдение в Eвропа” eвъзложен и финансиран от Европейската комисия. Участват 38 здравни институции от 25 европейски държави. За България представителната здравна организация в проекта е Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването. Проектът има за цел да събере актуални данни за състоянието на въздуха в учебни помещения и да предложи насоки по отношение подобряване на качеството на въздуха в училищата и детските заведения на територията на Европейския съюз. ЗаБългария, проучванията обхващат четири общински училища и една ЦДГ в гр. София, като се измерват съдържанието на общо 18 физични характеристики, химични замърсители и биологични агенти във въздуха на класните стаи, а здравният статус на учениците се оценява чрез въпросници и функционално изследване на дихателната система.

Цел: Да се съберат актуални данни за състоянието на въздуха в учебни помещения и да се оцени влиянието му върху здравето на учениците.

Очаквани резултати: Насоки по отношение подобряване на качеството на въздуха в училищата и детските заведения.